page contents Pengeformák

Modern pengeformák

2018-10-11

 A modern kori kés rengeteg különböző pengeformával készül. Alábbi írásunk a mai kések jellemző pengeformát mutatja be, szem előtt tartva felhasználásukat. 

Az egyes típusoknál érdekességként egy-egy a kategóriába tartozó kést is megemlítünk.

 

 

 

 

A Drop Point penge talán a legelterjedtebb forma a kések világában. Klasszikus vadászkések, túra és kiránduló kések készülnek ezzel a pengével. Erős heggyel, és ívelt hasas vágóéllel rendelkezik. Az ív előnye, hogy így hosszabb vágóéllel rendelkezik, mint maga a penge hossza.

A Drop Point típusú kések közül az egyik legmarkánsabb, egy vadászkés. A Buck Selkirk észak-amerikai vadászkés ismertetését itt találja.

 

 

 

A Clip Point pengét mindennapi hordásra „EDC” készült késeknél használják, valamint egyes vadászkéseknél is előfordul. Jellegzetessége, hogy a hegy a gerinc alatt helyezkedik el, a felső része le van vágva.

 

A Clip Point pengével rendelkező egykezes kések közül a Rift kések számottevőek. Itt további infot találsz a késről.

 

A Recurved pengével rendelkező kések a legideálisabbak étkezés céljára. Az él hullámos kialakítása jó húzást biztosít a szeletelő mozdulatoknál.  

 

A Recurved pengeformák közül érdekes figyelemet szentelni a Sog új késtípusára a Zoom késekre. Itt további infot találsz a késről.

 

 

A Spear-Point (lándzsa) pengét leginkább taktikai jellegű késeknél alkalmazzák. A penge alső és felső része teljesen szimetrikus, a kés hegye a penge gerincéhez igazodik. Két változata ismert: csak alul élezett, és alul is és felül is élezett. Hétköznapi felhasználásra is ideális az ívelt élnek és az erős hegynek köszönhetően vágásra és szúrásra egyaránt tökéletesen alkalmas Az egyik közkedvelt felhasználása egykezes rugós kések készítése. A Böker Plus Strike automate kés egy remek példa a Spear Point pengére, további infot itt található róla.

 

 

 

A Sheepsfoot, azaz birkaláb pengeforma leginkább a mentőkéseknél alkalmazzák, mivel a kevésbé hegyes, lekerekített hegy biztonságosabban használható.

A penge teteje a hegyig ér és az éle egyenes. A teljesen fogazott pengével gyártott Cara kések kiváló szemléltetése a birkaláb formának. Itt további infot találsz a késről.

 

 

A Trailing Point penge felfelé ívelő hegyes heggyel rendelkezik. Az él hasas görgülete ideális a szeleteléshez is.  Jól használható akár vadászaton nyúzás céljára. A Trailing Point pengetípus a rugós kés kategóriában szintén kedvelt típus. Jó példa erre a Lhotak Eagle rugós kés, amely a Böker gyártmánya. Itt további infot találsz a késről.

 

 

 

A Bowie leginkább harcászati helyzetekre tervezett pengeforma. Nevét a legendás ezredesről James Bowie-ról kapta. Fix pengés tőrőknél, ritka esetekben bicskáknál alkalmazzák. A Bowie a taktikai késkészítés egyik modernkori csúcsmodelje, amelyet rengeteg kiváló kés gyártásaor alkalmaztak. Remek példa rá a Sog Bowie 2 taktikai késItt további infot találsz a késről.

 

 

 

 

A Tanto pengére a szögletes vonalak jellemzőek.  Jó választás túlélő kés választásakor. Jellegzetessége, hogy egy hegyes és egy tompa heggyel is rendelkezik. A hosszú egyenes él ideális keményebb szeletelések alkalmára, az erős hegy akár keményebb dolgok szúrására. Előnyös a képen is látható félig fogazott kivitel kötelek, növények vágására. A Tanto a modern tőrkészítés egyik jellegzetes alakja. A Nighthawk tőr egy markáns példa, itt további infot találsz.

 

 

 

A Kukri alapvetően egy machete típus. lecsapott ívvel rendelkezik, mely nagyon hatékony suhintó használatra. Sűrű bozót, vékonyabb ágak nem akadály! A képen egy összecsukható kis méretű változat látható. A machete pengék jellegzetesen a Kukri típushoz sorolhatók a Sog készítette machete kések kiválóan szemléltetik e pengeformát. Itt további infot találsz a késről.

 

 

A Karambit forma késharcra, önvédelemre szolgál A karom alakú penge rendkívül hegyes heggyel rendelkezik. A formának köszönhtően súlyos sebek elythetők vele. A Karambit formára példaként álljon itt ez a mini karambit kés.

 

A két élű penge alsó és felső része egyaránt élezett. Általában szimetrikus a penge kialakítása, a gerinc a középen elhelyezkedő hegyben végződik. Katonai késeken kívűl a szimetrikus dobókések is két élű pengével készülnek. Az ilyen kések használata az átlagosnál nagyobb odafigyelést igényel.

 


 

Leaf, vagyis a levél formájú pengét a Spyderco gyár fejlesztette és finomította ki hétköznapi általános használatra. Hasonlít a spear point alakra, azonban nem teljesen szimetrikus. Az él íves kialakítású, a penge teteje egyenes vonalban ereszkedik le a hegy felé. A népszerű Tenacious kés is levél pengével rendelkezik. A Tenacious késről itt olvashat bővebben.

 

 

Biztonságos gyerekbicska

Az Opinel gyerekeknek szánt kése biztonságosan használható a lekerekített hegynek köszönhetően. Ideális választás gyakorlatlan, kezdő felhasználóknak.

 

A Razor egde vagy borotvapenge kés

Egyenes éllel és levágott heggyel rendelkező pengetípus. Az 1900 –as évek elején a megszaporodott késsel való visszaélések miatt törvényt hoztak a hegy eltávolítására. Ezt követően alakult ki ez a hatékony sík penge.  Ez inspirálta az Extreme Ratio T-razor kését.

 

A KA-BAR Law enforcement kései abszolút önvédelmi célra lettek tervezve. A kés ívelt kialakításának köszönhetően jól megbújik a kézben, csak a kis méretű de súlyos sérülések okozására alkalmas penge marad szabadon. Hordható övre csatolva, vagy nyakba akasztva egyaránt.

 

Két élű tőr abszolút harci helyzetekre. A képen látható Extreme Ratio tőrt a Brit harci alakulatok által használt Commando kés ikhlette.

 

 

A gombász kések karom alakú pengéje ideális a gomba sérülésmentes begyűjtésére. A markolat végén tisztítókefe található.

A Spyderco a fordított S alakú pengét a 90-es években készítette az amerikai titkoszolgálat részére amolyan életmentő késnek. Teljesen fogazott éllel rendelkezik, ami hatékony kötelek vágásakor. A hegy ultra vékony profilt kapott.

 

Amikor a könnyű súly a cél ideális választás lehet a csontváz szerkezetű kés. A képen a Böker MA2 munkakés és a CRKT OAKTYL kés látható.

 Egy módosított tanto kés taktikai célokra. A forma surolja a fantázia kések kategóriáját. Különlegessége, hogy a pengén két élszalag és két hegy található.

 Speciálisan vitorlázásra tervezett kés a CRKT-tól.

 

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

May 17, 2019

Please reload

  • Facebook - Black Circle
  • Twitter - Black Circle

© 2017-2019 Powered by 

Minden jog fenntartva! 

kapcsolat: info@keokesblog.hu

Budapest, Magyarország

www.lajaecom.nl