page contents A kés (szubjektív fejtegetés egy eszközről)

A kés (szubjektív fejtegetés egy eszközről)

2017-7-01

A kés egy csodálatos eszköz, egy ősi eszköz, amelynek nincsen helyettesítője. A történelem során a kés a túlélés egyik nélkülözhetetlen feltételévé vált mind az élelem, mind pedig a védelem biztosítása szempontjából.

Kezdetleges formáját elhagyva, a lehetőségek és igények megváltozásával fejlődésnek indult, és ez a folyamat nyomon követhető a technológiai fejlődés történelmén keresztül.

A kőkorszak során a kések kovakőből készültek, amelyet könnyű volt pattintatni és csiszolni, így élt kialakítani belőle.

Később a kések előállítására különböző fémeket alkalmaztak. A fémek felhasználásának elterjedése a réz, majd a bronz és végül a vas pengéjű kések megjelenését eredményezte.

 

 

Az emberek különös kapcsolatot tartanak fenn eszközeikkel, kifejezetten igaz ez az élelemszerzésre használandó eszközökre.

A kézművesség fejlődése során a késeket motívumokkal díszítették. A díszítések megjelenése, majd az ábrázolások aprólékos

kidolgozása a kézműipar fejlődésének markáns lenyomatait jelentik. Manapság sem csupán a tartós teljesítmény vagy a penge minőségének kiválósága alapján vásárolunk pl. vadászkéseket, hanem a külcsín, a szemrevaló design is szerepet játszik a választásban, hiszen a jó megjelenés növeli a tulajdonos büszkeségét.

A sportvadászok jelentős része mindig tisztán és működőképes állapotban tartja késeit és gyakran másoknak is megmutatja, hogy megcsodálhassák azokat. Ebből is következik, hogy a világ legtöbb népének van saját késkultúrája és történelme, amely az egyik magyarázata annak, hogy a késgyűjtés egyre népszerűbb hobbivá vált.

A hosszú és karcsú bolo késeket speciálisan a cukornáddal és a dzsungelben való munkára alakították ki a Fülöp-szigeteken.

A dél-amerikai macheté egy nehéz dzsungelkés típus, amelyet elsősorban a sűrű esőerdő növényzet eltávolítására fejlesztettek ki. Az íves, félelmetes kinézetű Gurkha késeket a neves indiai Gurkha harcosok használják.

Az amerikaiak Bowie késeit kézzel készítették, James Bowie ezredesről nevezték el a 19. század során. A Bowie típusú harci kések jellemzője, hogy pengéjük fix, továbbá keresztvassal is ellátták. Számos altípusa létezik, mint pl. a 'Rambo III Bowie', az '1917 Frontier Bowie' vagy az 'M48 Ops Combat Bowie'.

 

 

A teljesség igénye nélkül e rövid bemutató felsorolás végén, de nem utolsósorban érdemes szót ejteni hazánk egyik hagyományos késtípusáról, a bicskáról is, amelynek egyik fő altípusát, "Szalonnázónak" nevezték el. E késtípus fő jellegzetessége az elegancia. Pengéje hosszú és keskeny, kiválóan alkalmas az étkezés során falatok, "katonák" készítésére.

Egy másik egyedi magyar késtípus a "Fejesgörbének" elnevezett példány. Nevének eredete pengéjének alakjából származik, mivel az ívelt markolat penge felőli végén alul-felül kiszélesedő ún. fejet találunk. Pengéje ívelt és erősebb, mint például a fentebb említett "Szalonnázó" pengéje, így ez a típus alkalmas komolyabb feladatok elvégzésére is, mint például a keményebb anyagok felaprítása.

A kések manapság is fontos eszközöknek számítanak, habár ma már többnyire a sportnál és a munkánál használjuk, amíg az ősi időkben elsősorban a túlélést segítették elő. Jól látható, hogy az eszköz szerepe némiképpen megváltozott, ennek ellenére a harcászatban ma is fontos szereppel bír.

Ahogy a késtechnológia és a gyártási folyamat modernizálódott, a kések felhasználása kibővült és a pengeformák tovább specializálódtak. Mára számos késgyártó készít jó minőségű és különböző felhasználású, típusú pengéket.

 

 

 

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

May 17, 2019

Please reload

  • Facebook - Black Circle
  • Twitter - Black Circle

© 2017-2019 Powered by 

Minden jog fenntartva! 

kapcsolat: info@keokesblog.hu

Budapest, Magyarország

www.lajaecom.nl