page contents Az indiánok késkészítése

Késtörténelem: Az indiánok késkészítése

2017-8-15

Ebben a posztban egy rövid kitérőt teszünk az amerikai kontinens ősi civilizációi felé. A teljesség igénye nélkül annak a szemléltetésére törekszünk, hogy mely történelmi korszakban akadt meg az indiánok fejlődése és habár a körülményeikhez képest fejlett civilizációval rendelkeztek, mégsem voltak versenyképesek az európai hódítókkal szemben.

 

 

Az amerikai kontinens bennszüllött lakossága nem használt fémből készült szerszámokat és fegyvereket. Ezen a jelenségen az európai felfedezők 15-16. századi megjelenése, majd pedig az európai telepesekkel kialakult kapcsolatok változtattak. Korábban még azokon a területeken sem alkalmaztak fémből készült eszközöket, ahol bizonyítottan használták a nemesfémeket - elsősorban az aranyat - tárgyak készítéséhez. Példának okáért a mai Nyugat-Indiákon élt ősi törzseknek a trópusi erdők rendkívüli keménységű fái szolgáltak alapanyagul eszközeik és fegyvereik elkészítéséhez. A mai Mexikó területén élt aztékok az obszidiánt használták fel késeik, tőreik és a machuachuitl (egyfajta buzogánykard) alapanyagául. A maják és az többi indián törzs, így a toltékok, az inkák és természetesen az előbb említett aztékok sem használták a fémeket. Csupán a nemesfémek megmunkálását ismerték fel, amely végzetes elmaradást okozott. A 15-16. század során megérkező európai hódítók egy jóval fejletlenebb civilizációs közeggel kerültek szembe, amely meg sem tudta közelíteni technikai fejlettségében az európai fegyvereket. Az indiánok mindennapi eszközei és fegyverei kőből és fából készültek javarészt, ezért megállapítható, hogy megközelítőleg 3-4 évezredes lemaradásban voltak, annak ellenére, hogy pl. az indiánok kőfegyvereinek minőségét a spanyolok a közismerten kiváló minőségű toledoi acélhoz hasonlították.

 

 

Az obszidián egyébként kiváló alapanyagnak bizonyul és napjainkban is alkalmazzák, pl. a szemsebészek munkája során, mert az obszidiánpengék bármilyen acélpengénél élesebbnek bizonyulnak.

 

Képillusztrációk forrásai:

 

1. kép: Azték obszidián áldozókés jáde markolattal. Az emberiség képes története. Nagy civilizációk. Ősi társadalmak és kultúrák. 231. oldal.

2. kép: Inka szertartási kés. Az emberiség képes története. Nagy civilizációk. Ősi társadalmak és kultúrák. 232. oldal.

3. kép: Azték obszidiánkés. Tobias Capwell: Kések, tőrök és szuronyok képes enciklopédiája. 13. oldal.

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

May 17, 2019

Please reload

  • Facebook - Black Circle
  • Twitter - Black Circle

© 2017-2019 Powered by 

Minden jog fenntartva! 

kapcsolat: info@keokesblog.hu

Budapest, Magyarország

www.lajaecom.nl