page contents Késacélok minősége: összetevők, alapértékek

Késacélok minősége: összetevők, alapértékek

2017-7-01

Szponzorunk ajánlata

 

Késacél összetevő információ

 

A következő táblázat tájékoztató jellegű adatokat tartalmaz a késacélok alapértékeiről.

A táblázattal szeretnénk megkönnyíteni a késacélok minőségével kapcsolatosan felmerülő kérdések megválaszolását.

 

 

Késacélok részletesen

 

Mitől válik a hagyományos vas acéllá?

A késacél vasból és fő összetevőjéből a szénből álló kohászati termék, melyből legfeljebb 2,06 tömegszázalékot tartalmazhat. Továbbá egyéb ötvöző anyagokból áll, mint például króm, molybdén, vanádium, cink, nikkel, stb., amelyek hatásait lentebb részletezzük.

 

Ötvözőelemek:

 

A legfontosabb szén mellett, króm, molybdén, vanádium, mangán, nikkel, szilícium, kobalt, foszfor, nitrogén, kén, és ritka esetben niob ötvöző elemek hozzáadásával változtathatók az acél tulajdonságai (éltartás, szívósság, korróziómentesség, rugalmasság, hajlékonyság). A felhasználható ötvözőanyagok számának köszönhetően alakult ki ennyi különböző minőségű és tulajdonságú acél.

 

  • Szén: A legfontosabb ötvöző elem.

  • Króm, molybdén, vanádium, nikkel: A mechanikai tulajdonságokat változtatja meg, mint a szilárdság, szívósság, és kopásállóság.

  • Nikkel, króm: A korrózióra és savállóságra van hatással.

  • Kobalt: Nagy ellenálló képességű mágneses ötvözetek fontos alkotóeleme. Kiemeli az egyéb ötvöző anyagok tulajdonságait, keményíti és növeli az acél erejét.

  • Kén, szilikon, foszfor: Pozitív hatással vannak a feldolgozhatóságra és növelik az acél erejét.

  • Nitrogén: Hasonló tulajdonságokkal bír mint a szén, csak rendkívül növeli a korrózióállóságot.

 

420: Alsó kategóriás rozsdamentes acélok. Kiváló rozsdaállóság mellett rossz éltartással és kopásállósággal rendelkezik, viszont könnyen újraélezhető. A 420HC változat tulajdonságaiban hasonlít a 440A acélhoz. A többi 420-as acélnál jobb az éltartása. Magas szénatartalmú rozsdamentes acélnak is nevezik. Gyakran alkalmazzák díszkések gyártása esetén, valamint késpengetartók készítéséhez, jó rozsdaállóságából következőleg.

A rozsdamentes acél felfedezése a 19. században vette kezdetét. 1821-ben egy Berhier nevezetű francia fedezte fel, mikor felismerte, hogy a vas szénnel ötvözve ellenáll néhány savnak. További felismerések után a rozsdamentes acéltípusok fejlődéséről publikált Leon Guillet, 1904-ben, amelyek között szerepelt a 420-as acél is. A  rozsdamentes acélok ipari felhasználását két vállalkozás egyesülése után a Harry Brearly vezette kutatólabor valósította meg a 20. század első évtizedeiben. 

Keménység: 54 HRC

Ország: USA

További információért klikkeljen ide!

 

420HC: Tulajdonságaiban hasonlít a 440A acélhoz. A többi 420-as acélnál jobb az éltartása. Magas szénatartalmú rozsdamentes acélnak is nevezik. A közismert Buck késgyár alapvetően használt acél típusa, melyet saját hőkezeléssel 58 HRC keménységig edzi fel. 

További információért klikkeljen ide!

 

ZDP-189: Porkohászati eljárással készülő rozsdamentes acél. A japán Hitachi acélmű által fejlesztett acéltípus, amelyet Yasugi ősi acélkohászati központban gyártanak a mai napig. Yasugi városában a 18. század során indult be az acélgyártás, Japán Edo korszaka idején. Magas szén és nagyon magas króm tartalommal bír. A kopásállósága kiemelkedő, viszont nehezen élezhető.

Keménység: 67 HRC

Ország: Japán

 

440A, 440B: Az acélok között az elfogadható kategóriába sorolható. Ezek a rozsdamentes acéltípusok jobb edzhetőséggel rendelkeznek, ezáltal keményebbek a 420 sorozatánál. A megfelelő hőkezelésnek köszönhetően  jobb az éltartása.

Keménység: 56 HRC

Ország: USA

Első gyártó: American Stainless Steel Corporation

További információért klikkeljen ide! Akár itt is találhat még infot!

 

440C: Felső kategóriás rozsdamentes acél. A magas széntartalomnak köszönhetően kiváló éltartással rendelkezik, azonban könnyebben rozsdásodik a többi 440-es acélnál. A High-tech acélok megjelenéséig kedvelt típus volt a késgyárak körében.

Keménység: 58-59 HRC

Ország: USA

Első gyártó: American Stainless Steel Corporation

További információért klikkeljen ide!

 

CPM-D2: Porkohászati eljárással készül, fél úton van a szénacél és a rozsdamentes acél között, mivel 12 % krómot tartalmaz, és az alsóhatár 13 tömegszázalék. Nagyon szívós és kopásálló is, azonban korrózióállósága elmarad a rozsdamentes acéloktól. Jobb szilárdsággal rendelkezik, mint a sima D2 szerszámacél.

Keménység: 59-61 HRC

Ország: USA

Első gyártó: Crucible Industries

További információért klikkeljen ide!

 

CPMS30V: Porkohászati eljárással készülő magas minőségű acél. Ideális a mindennapi használatra készült összecsukható kések alapanyagaként. Jó szívósság, kopásállóság és éltartás jellemzi, köszönhetően a magas molybdén és vanádium tartalomnak. Élezése türelmet igényel, de megéri a fáradságot.

Keménység: 58 HRC
Ország: USA

Első gyártó: Crucible Industries

További információért klikkeljen ide!

 

CPMS35/N: Alap összetételét tekintve hasonló a fent említett CPMS30V acélhoz, csak tartalmaz még mangánt, szilíciumot, nitrogént, és ritkán alkalmazott nióbium ötvözeteket is. Jobb feldolgozhatóság és a nitrogénnek köszönhetően jobb korrózíóállóság is jellemzi.

Keménység: 59-60 HRC

Ország: USA

Első gyártó: Crucible Industries

További információért klikkeljen ide!

 

CPMS60V: A 440C alapjaira épülő acél, azonban magasabb a szén- és krómtartalma, illetve tekintélyes mennyiségű molybdént is tartalmaz. Magas kopásállósággal rendelkezik.

Keménység: 57-58 HRC

Ország: USA

Első gyártó: Crucible Industries

 

CPM-154: Felső kategóriás folder késeknél gyakran használt acéltípus. Japán megfelelője az ATS34. Kiváló éltartással bír.

Keménység: 58-61 HRC

Ország: USA

Első gyártó: Crucible Industries

További információért klikkeljen ide!

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

May 17, 2019

Please reload

  • Facebook - Black Circle
  • Twitter - Black Circle

© 2017-2019 Powered by 

Minden jog fenntartva! 

kapcsolat: info@keokesblog.hu

Budapest, Magyarország

www.lajaecom.nl