page contents Az Opinel kések

Az Opinel kések

2019-5-17

Az Opinel a franciák hagyományos népi kése, melyet leginkább étkezésekkor, piknikek alkalmával használhatunk ki. A nagyobb méretű kések funkciójukban akár a konyhai késeket is helyetesíthetik. Az Opinel kések népszerűségüket a borotvaéles pengének és tartós markolatnak, valamint a kedvező árnak köszönhetik.

 

 

 

Az Opinel kés története 1897 ben kezdődött. Joseph Opinel az apja szerszámműhelyében ekkor már dolgozott a francia parasztoknak szánt  egyszerű de minőségi késen. 1897-ben jött az ötlete, hogy 13 különböző méretet készítsenek. Bárki megtalálhatja a kézméretéhez megfelelő típust. A legideálisabb méret No8’, és No9’. Ezek elég nagyok, hogy bármire használhatók legyenek, de még kényelmesen elférnek a zsebben.

 

 

1955-ben a biztonságosabb használat érdekében kifejlesztették az úgynevezett viroblock forgógyűrűt, mely a mai alakját a 90-es években kapta meg és a 2000-es évektől minden késen alkalmazzák.

 

Tradicional kések

 

Az Opinel Tradicional kés család pengéje clippoint formájú. Ez egy általános felhasználásra tervezett pengefajta.  Az él hasas kialakítása jól használható az ételek szeletelésre. Hasonlít a konyhakések formájához. Az Opinel Tradicional késcsalád pengéje clippoint formájú. Ez egy általános felhasználásra tervezett pengefajta. Az él hasas kialakítása jól használható az ételek szeletelésre. Hasonlít a konyhakések formájához. Az Opinel kések két féle penge anyaggal kaphatóak. Az igazi Opinel életérzést a szénacél penge (VRN) adja. A karbantartása több odafigyelést igényel a rozsdamentes acélnál, viszont cserébe egy rendkívűl éltartó, könnyen élezhető pengét kapunk. Amenyiben mégis kezdeti rozsdásodás keletkezik az acélon az könnyen orvosolható késápoló paszta segítségével. A pácolt bükkfa markolat sötétbarna árnyalattal rendelkezik. Az idővel kialakuló patináns felület kellemes látványt nyújthat. További információt a pengetípusokról, formákról ide kattintva olvashat.

 

 

A rozsdamentes acél változat (VRI) 2001 óta Sandvic 12C27 rozsdaálló svéd acélból készül, amit talán nem kell külön bemutatni. Kevés odafigyelést igénylő penge jól ellenáll a rozsdának. A VRI változat natúr színű bükkfa markolattal rendelkezik. Ezzel az acéllal készíti továbbá a konyhakéseket, filéző késeket, gyerek bicskákat és a kerti szerszámokat, úgy mint a fűrészt, metszőollót, valamint a speciális gombászkést. Tudj meg többet a kés acélokról ide kattintva!

 

Effile filéző kések

 

A Tradicional szériához hasonlóan az Effile filéző kések is több méretben kaphatók. Az Effile kések kizárólag a már említett rozsdamentes svéd acélból készülnek. Az elvékonyodó rugalmas pengével könnyedén feldolgozható az asztalra kerülő hal. A filéző kések esetén többféle markolatból választhatunk. Natúr színű Bükkfa, sárgás tónusú Oliva fa, pácolt sötétbarna színű afrikai Padouk. Luxury kategóriában megtalálható az édenfa, szarv és az afrika feketefa is.

 

 

Kid’s széria

 

A márka a gyermekeknek is készít biztonságosan használható legömbölyített hegyű késeket az No7’ méretben ahol a penge 8 cm hosszú. Gyerek biztos, mert a hegy kialakításának köszönhetően a kiskorú semmiképpen sem tudja megsebezni magát. A kés markolatok bükkfából készülnek sokféle vidám és élénk színben.

 

 

Különleges kések

 

Különlegességekben sincs hiány az Opinel kínálatában! Készítenek kefével ellátott gombászkést, dugóhúzóspirállal ellátott kést, kagyló felnyitására tervezett kagylókést, valamint a legújabb kése a taktikai jellegű fekete pengés Tradicional kés, melynek lényege, hogy észrevétlenül használható, nem veri vissza a ráeső fényt.

 

 

Az Opinel kések  több mint egy évszázadon át változatlan esztétikája és funkcionalitásának köszönhetően talán a világ legsikeresebb kései közé tartoznak. Ezt alátámassza, hogy 1985-ben a Victoria és Albert múzeum az Opinel késeket beválasztotta a 100 legjobban megtervezett termékek közé. Ezen a listán olyan termékek szerepelnek mint például a Porsche 911 vagy éppen a Rolex órák, ami nem kis elismerés.

 

 

A famarkolat számtalan faragóművészt megihletet. Az interneten kutakodva ilyen és ehhez hasonló alkotásokat is találhatunk, melyek igazán egyedivé varázsolják a bicskákat.

 

Tanácsok a kések használatához

 

A szénacél pengés késeket használat után mindig törölje szárazra a rozsdásodás megakadályozásáért. Plusz védelmet jelenthet, amennyiben egy ideig nem használná a kést, ha vékonyan bekeni valamilyen zsiradékkal vagy növényiolajjal.

Előfordulhat, hogy a fa markolat nedvesség, pára hatására picit megduzzad és ezért nehezen nyitható ki a penge. Ilyenkor a markolat végét kocoktassa oda az asztalhoz, és így könnyen kinyitható a kés. A markolat végének alakja tervezetten ezt a célt szolgálja! Összeségében az Opinel késeket mindenkinek ajánljuk, aki rendszeresen hord magával étkezéshez vagy akár munkához szánt kést. 3-5000 forintért egy kiváló minőségű kést szerezhet magának, ami akár ki is válthatja a modern EDC késeket.

 

Szponzorunk webáruházában részletes információt talál az Opinel késekröl, ha ide kattint!

 

 

 

 

 

Képi illusztrációk forrásai:

 

1. kép:  https://www.opinel.com/en/the-brand/opinel-story#story-1998

2. kép: http://dytic.over-blog.com/article-opinel-n-8-en-noyer-apres-l-operation-101517479.html

3. kép: https://www.instagram.com/opinelofficiel/

4. kép: https://www.instagram.com/opinelofficiel/

5. kép: https://www.instagram.com/opinelofficiel/

6. kép:  2. http://www.armysales.co.uk/index.php?route=product/product&product_id=1327

7. kép: https://www.instagram.com/opinelofficiel/

8. kép: https://www.edcforums.com/threads/opinel-fan-club.111605/

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

May 17, 2019

Please reload

  • Facebook - Black Circle
  • Twitter - Black Circle

© 2017-2019 Powered by 

Minden jog fenntartva! 

kapcsolat: info@keokesblog.hu

Budapest, Magyarország

www.lajaecom.nl