page contents Kések nagyító alatt: A Spyderco kések

Kések nagyító alatt: A Spyderco kések

2017-7-30

 

Sal Glesser 1978-ban alapította a Golden, Colorado székhelyű késgyárat. A Spyderco mára talán az egyik leghíresebb márka az egykezes kések világában. Válogatott minőségű acélokkal és markolat anyagok széles választékával dolgozik.  Sok úttörő megoldás köthető a gyárhoz, mint a hordozást könnyítő zsebcsipesz, félig és teljesen fogazott élek és a leghíresebb védjegye a penge tetején található nyitólyuk, valamint a pókot mintázó logó, melyről egyértelműen felismerhetőek a Spyderco kések. Védett szabadalom, semelyik másik gyártó nem alkalmazhatja ebben a formában. Használatával gyors és könnyű az egykezes nyitás.

Az első 2-3 évben élezők készítésével foglalkozott, majd 1981-ben megalkotta legelső egykezes kését a C01 worker típust. Már az első típuson megtalálható a nyitó lyuk és a jobb oldalon elhelyezett zsebcsipesz.

 

 

Az idők folyamán számos késtervezővel dolgozott együtt mint Jens Anso, Bob Terzuola, Ernest Emerson, Frank Centofante,  Bob Lum, Ken Onion stb.

Az együttműködő késkészítők között magyar vonatkozás is hírét viszi kis hazánknak Szabó László és Szakonyi Gábor személyében, mely utóbbihoz tartozik a magyar stílusú Hungarian folder, mely fényesre polírozott G-10 markolatot és CTS XHP rozsdamentes acél pengét kapott. Ez a kés kapocs a tradicionális magyar népművészet és a  modern technológia között. Sajnos a gyártását mostanra befejezték.

 

 

Legkultikusabb modellek

 

Spyderco Police: A 80 évek elején Amerika rendőrségnek készített hegyes és nagy vágóteljesítményű kés, mely sokat lendített a Spyderco ismertségén.

 

 

Delica, Endura: Kiváló EDC kések 7,5 cm , valamint az Endura esetén 9,6 cm pengehosszal rozsdamentes acél és FRN markolatváltozatokkal.

 

 

Manix: Golyós zárral ellátott modellek szintén többféle markolat anyaggal kaphatóak.

 

 

Military, Paramilitary: Hasonló formájú kések 8,7 és 10,2 cm pengehosszal.

 

 

Tenacious: 8Cr13MoV acélból és kopásálló G-10 markolattal igazán jó ár érték arányú kés.

 

 

A gyár utat enged a merészebb elképzeléseknek is,  legyen az óriás méretű folder, hullámos kialakítású élű kés, vagy akár a mini méretű kulcstartón hordható bicska, a mindennapi apró feladatokhoz.

A Spyderco kések egyszerű, megbízható felépítésűek, ezért az egész világon közkedveltek a kést szerető emberek, katonai szervezetek stb.. körében.

 

 

Manapság legtöbbször a következő acélokkal találkozhatunk a Spyderco kínálatában:

 

- VG-10 japán acél

- ZDP-189 porkohászati japán acél

- CPM-S30V Amerika porkohászati acél

- H1 só álló rozsdamentes acél

- D2 nagy teljesítményű szerszám acél

- AUS8 rozsdamentes japán acél

 

Az idők folyamán sokat kísérletezik különböző acélokkal. 1994-ben elsőként használt porkohászati eljárással készült S60V szerszám acélt és legelsőként használta összecsukható késnél a H1 szuper rozsdamentes acélt, mely a sós víznek is jól ellenáll.

Leggyakrabban alkalmazott markolat anyagok az FRN üvegszállal erősített tartós bakelit és az általában barázdált felületű G-10 textil bakelit. Található még rozsdamentes acél, alumínium, karbon és titán markolatok is. Utóbbi két markolat anyagot elegáns kinézet, könnyű súly és nagy teherbírás jellemzi. A legelegánsabb markolatok közé tartozik továbbá a micarta, mely nagy nyomáson és hőmérsékleten készítenek.

A zárszerkezetek tekintetében is mindenki megtalálhatja a neki legjobban megfelelő megoldást legyen az hátsó és közép zár, kereszt zár, vagy éppen a golyós zárszerkezet.

 

 

A piaci igényeknek megfelelően létrejöttek a Kínában gyártott Byrd kések. A gyár a minőségi anyagok és precíz összeszerelésből nem engedett. A kínai gyártásnak köszönhetően a spyderco minőség kedvező áron jut el a felhasználókhoz.  A kör alakú nyitólyukat ezen késeken csepp alakúra változtatták, megkülönböztetve az amerikai modellektől. A kiváló él tartással rendelkező 8Cr13MoV rozsdamentes acélból készülnek.  Leghíresebb Byrd modellek a Cara cara, Meadowlark, Flight és a Crossbill.

A Spyderco késélezők is méltán váltak híressé a megbízhatóságuk és hatékonyságuk révén.  A legismertebb közülük a Sharpmaker típus, amely különböző rögzített él szögeivel és finomságú köveivel a legkülönfélébb kések és ollók gyors és hatékony élezése bárki számára egyszerű.

A Spyderco késeknél nagyon ritkán fordul elő garanciális probléma, ezért mindenkinek ajánlom aki letisztult modern mindennapi kés vásárlás fontolgat.  Ha most ismerkedik a kések világával  mindenképpen valamely Spyderco típust válassza minőség és megbízhatóság miatt. A Spyderco késekről több információt itt találhat.

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

May 17, 2019

Please reload

  • Facebook - Black Circle
  • Twitter - Black Circle

© 2017-2019 Powered by 

Minden jog fenntartva! 

kapcsolat: info@keokesblog.hu

Budapest, Magyarország

www.lajaecom.nl